Mi jár a fejemben?

Mi jár a fejemben?

Legyen az egyenlőség alapvető!

2020. június 02. - PDK

Az elmúlt hetek 2 számomra legszörnyűbb híre közt nincs is olyan sok különbség szerintem.

1.Amerikában hamis pénzzel kísérelt meg fizetni egy férfi. - bűntény, kérdés nem fér hozzá.
2. Magyarországon 2 fiút megkéselt egy srác. - bűntény, nem fér hozzá kétség.

De! Ilyen esetek valóban olyan ritkán történnek meg?
Vendéglátásban dolgozóként megtanultam a kis pénzvizsgáló cuccal hogyan kell ellenőriznem a papírpénz valódiságát, sőt rutin feladat volt. Viszonylag könnyen kivédhető bűncselekménynek látom, annak a lehetőségével megspékelve, hogy valaki mástól tudtán kívül fogadott el hamis pénzt, így ő maga valós pénznek gondolva próbálja azt használni. George Floydnak mégis ennek a bűncselekménynek csak a gyanúja az életébe került. Mert a bőre színe fekete volt.
Természetesen az gyenge kifejezés, hogy nem értek egyet a rasszista elbírálással és annak szörnyű következményeivel. Mégis könnyű elhatárolni magunkat itt, az Amerikától távoli Magyarországon. Itt sokkal kevesebb a néger. Az elmúlt hónapokban, mióta minden határ kb le van zárva, még fővárosban élőként is lehet, hogy eggyel sem találkoztunk már. Kinek, hol kezdődik az érzékenységi küszöbe... van akit már az a probléma sem érdekel, ami őt közvetlenül nem érinti. Van aki kihúzza ezt a határvonalat a szeretteiig. Van akinek elég ha a szeme előtt történik igazságtalanság, hogy tegyen ellene,  de van akinek ehhez az is elég, hogy a városában, az országában történjen... És lassan kitágíthatjuk a kört a legkevesebbeket tartalmazó csoportra: akik egész egyszerűen érzékenyek magára az igazságtalanságra, történjen az bárhol és bárkivel. Pedig ha az emberek többsége ebbe, az utolsóként említett csoportba tartozna sokkal kevesebb igazságtalanság történne világszerte. 

Miközben Amerikában, megöltek egy néger férfit igazságtalanul, Magyarországon lehet tüntetni, olyan ellen, hogy "cigány bűnözés". 
Lehet tüntetni a cigány bűzözés ellen több százas tömeggel, amikor vírus veszély miatt nem mehetnek iskolába a gyerekek, nem lehet moziba menni, nem lehet koncertet, sem fesztivált megtartani, nem lehet tüntetni a klímaválság megfékezéséért, tilos dudálni az autókból....
Félreértés ne essék, a két fiú halála tragédia! De a tragédia mértékén semmit nem változtat, hogy milyen volt a bőrszíne a gyilkosnak. Nem szabadna léteznie annak a kifejezésnek, hogy "cigány bűnözés". 
"Nincs cigány meg magyar. Ember van meg gazember." /Mága Zoltán/
Ha megkapta a fair esélyt az ember és nem élt vele, vagy épp visszaélt vele, az rajta áll. Utána viselje következményeit! De első ránézés után előítéletek alapján véleményt formálni, az a mi felelősségünk. Hangsúlyozottan a miénk, fehér bőrű embereké.
Persze, ahogy Arany János költőnk sorai írják:
"Legnagyobb cél pedig, itt, e földi létben,
Ember lenni mindég, minden körülményben."
És bizony a többiek körülményeit mi is alakítjuk. 
Ha a roma gyereket már óvodás korától csúfolják társai, ha otthon azt látja, hogy a szülei nem találnak munkát, mert sehova nem veszik fel őket a bőrszínűk miatt... Ha ebben nő fel, hogy neki úgysincs esélye becsületesen boldogulni a világban, akkor már nem is olyan meglepő, hogy más utat választ. Hisz boldogulni valahogy kell. És persze hibás, amikor illegális eszközhöz folyamodik, ahelyett, hogy erős maradna és tovább próbálkozna.
De lássuk be, amíg nem hozunk létre egy olyan világot, ahol mindenki egyenlő; addig minden kisebbséghez tartozó embertől olyan erőt, kitartást, öntudatot várunk el, amivel a legtöbb fehér embernek nem is kell rendelkeznie, de legalábbis sokkalta kevesebbszer lesz próbára téve.

Végezetül két videó, amik nagyon beszédesek a témában.
Az első videó nincs magyarul, így egy picit leírnám, mi történik benne:
Sok diákot összehívtak egy futóversenyre. Viszont mielőtt mielőtt mindannyian futni kezdtek volna, a tanáruk felsorolt pár állítást. Minden állításnál akire az igaz volt, előrébb léphetett kettőt. Olyan állítások, mint:
-Még mindig együtt élnek a szüleid.
-Sosem kellett még azon aggódnod, hogy holnap mit fogsz enni.
-Sosem kellett a szüleidet anyagilag támogatnod.
-Volt lehetőséged magániskolában tanulni.
stb stb

https://www.youtube.com/watch?v=4K5fbQ1-zps


Az, hogy az állítások közül mi igaz azokra a gyerekekre, vagy akár Rád vagy rám, nem a mi érdemünk és nem is a mi hibánk. Nem rajtunk múlik. Mégis, még mielőtt a "rajt" elhangzana egyesek olyan előnnyel rendelkeznek, másik pedig olyan hátránnyal ami, így egy futóversenyen megmutatva, valószínűleg a verseny megóvását vonná maga után. A világunkat, ezt a nagy versenyt pedig, aminek mind a része vagyunk mégis engedjük, hogy így működjön továbbra is! Hát ne engedjük tovább! Higgyünk az egyéni felelősség vállalásban! Állj ki Te is az igazságtalanság ellen!

A második videó magyarul van, ezen nincs mit magyarázni... :(
https://www.youtube.com/watch?v=zJzAD6JPP_s

Ha Te is egy békés világban szeretnél élni, akkor a rasszizmus nem lehet eszköz. Ha részedről elvárás, hogy minden bőrszínű ember ugyanúgy a szabályok és törvények szerint éljen, akkor hozd létre magad és mindenki felé az elvárást, hogy senkit ne érjen megkülönböztetés a bőrszíne miatt!

Most pedig had köszönjek el, én, egy fehérek között is nagyon fehér lány, aki egész életét eddig Magyarországon élte!
Hummuszos pirítóst fogok reggelizni, aminek a receptjéért az araboknak lehetek hálás.
Utána jógázni tervezek-felébreszt reggel, segít a szorongásomon, erősít és fejleszti a hajlékonyságomat, hála a feltalálásáért Indiának.
Majd amikor a házimunkával fogok haladni, biztos reggae vagy dancehall zenével fogom fenntartani a lendületemet, hála Jamaicának!
Biztos, ma is sok álláshirdetésre fogok jelentkezni, mert az állásinterjún, amire végre behívtak, az iskolapéldája a gazdag fehér férfinak egyenesen bepróbálkozott nálam, nem munkát ajánlott. Legalábbis nem azt, ami a hirdetésben szerepelt...Az esetben talán a legdühítőbb a nyugalma volt. Tudja, hogy ő megteheti, mert nem tehetsz ellen semmit. És közben óriás plakátokat ment a gyűlöletkampány a szerencsétlen, idemenekülő migráns ellen. Mert ha migráns, akkor erőszakos, barbár, veszélyes.Ha cigány vagy néger, akkor bűnöző.

Dolgozzunk egy olyan világon, ahol van esélye mindenkinek! Ahol az embereket tetteik és döntéseik alapján ítéljük meg, és ne az előre felépített sztereotípiák alapján, már előre kész véleményünk legyen egy ismeretlenről!

Békét!

A bejegyzés trackback címe:

https://mjaf.blog.hu/api/trackback/id/tr6515735260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása